Ajatuksia kuorotoiminnasta koronan keskellä - Helsingin Laulu

Korona iski keväällä 2020 myös Helsingin Lauluun armottomasti. Emme kuitenkaan halunneet jättää harjoituksia sikseen. Olisihan se tarkoittanut myös kaiken suunnitellun toiminnan siirtämistä eteenpäin – ja meillä oli hienoja juttuja tulossa! Harjoitukset siirtyivät heti etänä pidettäväksi, ja opimme vuoden 2020 aikana hyödyntämään Facebookin, Zoomin ja Teamsin antamia mahdollisuuksia monipuolisesti. Jouduimme pian kuitenkin toteamaan, että toukokuulle 2020 suunniteltua johtajamme Hannan viidettä tohtorikonserttia ei voida järjestää suunnitellusti. Myös Sibelius-Akatemia siirsi kaikkia tilaisuuksia, joten konsertti päätettiin siirtää syksyyn, toivoen, että sen järjestäminen olisi silloin mahdollista. Konserttiin oli tulossa viisi eri kuoroa, joten väkeä oli paljon ja koordinoitavaa riitti.

Etäharjoittelu kotona toi uudenlaisia tapoja harjoitella, ja opetti kuuntelemaan omaa ääntä uudella tavalla. Mutta oikeasti yhdessä laulamiseen sitä ei voinut verrata. Osan vuotta voitiin onneksi laulaa niin, että puolet kuorosta oli harjoituksissa paikan päällä – visiirit naamalla – ja loput kotona tietokoneen äärellä. Se oli hienoa, ja mahdollisti tehokkaamman harjoittelun kaikille. Vaikka ryhmähenkeä ja yhteisöä luovia kahvitaukoja ei voitukaan järjestää, oli pääasia, eli yhdessä laulaminen, kuitenkin mahdollista!

Syksyllä Hannan viides tohtorikonsertti Iloitse, maa! oli onneksi mahdollista toteuttaa – tosin ilman yleisöä paikan päällä. Turvavälein asettuneet kuorolaiset täyttivät nimittäin jo koko Paavalin kirkon: Helsingin Laulu, Kamarikuoro SonorEnsemble, Kilven Kuoro, Ahjo Ensemble ja FluoCanto. Striimattunakin musiikin voima kantoi upeasti.

Marraskuun lopulla rajoitukset jälleen kiristyivät, joten Helsingin Laulun perinteinen

adventtikonsertti järjestettiin Temppeliaukion kirkossa lopulta etänä. Nopealla varoituksella järjestetty konsertti keräsikin lopulta yli 3000 katsojaa Youtuben kautta joulukuun aikana. Koronarajoitusten kiristymisen vuoksi konsertissa saattoi olla vain 17 laulajaa eli alle puolet kuoron vahvuudesta. Olimme kuitenkin iloisia, että saatoimme tuoda kotona istuville läheisille ja muille kuorolaulun ystäville jouluista mieltä meille rakkailla lauluilla.

Keväällä 2021 harjoituksia jatkettiin etänä, katseet toiveikkaasti loppukevään 70-vuotisjuhlakonsertissa. Koska etäharjoittelu ei kuitenkaan korvaa samassa tilassa pidettäviä harjoituksia, toivomme, että pääsemme pian ihan livenä yhdessä laulamaan ja valmistautumaan myös livenä pidettäviin konsertteihin kuoron juhlavuoden kunniaksi.

Korona-aikana päätimme myös kokeilla jotain aivan uutta: teimme useita virtuaalikuoroprojekteja! Jokainen äänitti kotonaan oman osuutensa, ja kuoron digivelhot kokosivat näistä äänitteistä upeita biisejä someen ladattaviksi. Projektit toivat uutta intoa ja osaamista meille kaikille: ääninauha on armoton ja oman äänen kuunteleminen kehittää! Hannan asiantunteva ja positiivinen palaute kantoi pitkälle.

Iloksemme olemme huomanneet, että kuoron yhteishenki on niin vahva, että se kantaa tämänkin ajan yli. Jokaisella meistä on vahva halu kehittää tätä yhteisöä ja sen yhteistä sointia, jatkaa yhteistä matkaa ja tehdä siitä mahdollisimman hauska, kehittävä ja uutta luova meille kaikille – ja teille, jotka haluatte seurata meidän edesottamuksiamme. Kiitos siitä!