Tietoa meistä - Helsingin Laulu

Tietoa

meistä

~40

Laulajaa

1951

Perustettu

Helsingin Laulu on noin 40 laulajan iloisen innostunut, energinen, haasteita pelkäämätön helsinkiläinen sekakuoro. Kuoroa johtaa musiikin tohtori Hanna Remes. Olemme tavoitteellisia ja puhallamme vahvasti yhteen hiileen. Korkea musiikillinen laatu, äänen puhtaus ja omanlaisemme sointi-ihanne ovat meille tärkeitä. Meille tärkeää on myös yhteishenki ja toistemme tukeminen. Helsingin Laulussa kuorokaveriin voi luottaa: jokainen meistä kantaa vastuuta omasta äänestään ja paikastaan stemmassa.

Vuonna 2024 Helsingin Laululla on käynnissä tärkeä projekti, jonka otsikkona on ”Kehitän itseäni – kehitän kuoroani”. Sillä haluammehan olla jatkuvasti kehittyvä, uudistuva kuoro, jonka sointi on entistäkin kauniimpi ja yhtenäisempi, ja jonka ohjelmisto on entistäkin monipuolisempaa ja haastavampaa! Kehitysprojektiin liittyy sekä yhdessä laulamista että pienryhmälaulua, laulutunteja ja stemmaharjoituksia. Kuorolaisia kannustetaan myös laulajamerkkien suorittamiseen. 

Kuoro on perustettu vuonna 1951, joten vuonna 2021 oli seitsemäskymmenes juhlavuotemme.

Ohjelmisto

Helsingin Laulun ohjelmisto koostuu korkeatasoisesta, musiikillisesti haastavasta ja tyylillisesti monipuolisesta kuoromusiikista eri aikakausilta – renesanssiajan kappaleista nykysäveltäjien moderneihin teoksiin. Stadilaisuus on osa meitä ja siksi sjungaamme Helsinki-aiheisia lauluja myös slangilla.

Repertuaariimme kuuluu lisäksi baltialainen kuoromusiikki ja tietenkin suomalaiset kuoroteokset rakkailta säveltäjiltämme, joihin lukeutuvat Jaakko Mäntyjärvi, Säde Bartling, Jean Sibelius, Toivo Kuula ja kuoron perustaja Kalervo Tuukkanen.

Kuoronjohtaja

Hanna Remes

Kemiläissyntyinen musiikin tohtori ja musiikkipedagogi Hanna Remes (s. 1973) on johtanut Helsingin Laulua syksystä 1998. Remes johtaa myös Kilven Kuoroa ja perustamaansa kamarikuoro SonorEnsemblea sekä valtakunnallista Sekakuoroliiton Liittokuoro FluoCantoa. Hanna Remes työskentelee Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa hiippakuntasihteerinä. Remes toimii Sekakuoroliiton taiteellisena johtajana.

Laulun-

opettaja

Kuoron laulupedagogina toimii musiikkipedagogi YAMK Margit Tuokko, jonka laulutunneilla on mahdollisuus käydä viikkoharjoitusten aikana.

”Margit osaa etsiä aina siihen hetkeen sopivat harjoitukset ja kannustaa oppilaan tekemään parhaimpansa. Hänen positiivisuudellaan ja peräänantamattomalla kannustuksellaan olen ylittänyt itseni jo monta kertaa!”

-Jonna Heinsalmi

Harjoittelu ja konsertit

HL harjoittelee Kallion seurakunnan seurakuntasalissa Siltasaarenkadulla torstaisin. Teemme aktiivisesti yhteistyötä useiden Helsingin alueella toimivien kuorojen, Helsingin seurakuntien, Lions Club Helsinki Pasilan ja Stadin Slangi ry:n kanssa. Osallistumme aktiivisesti myös Sekakuoroliiton ja Sulasolin toimintaan ja erilaisiin koulutus- ja konserttitapahtumiin.

Vuosittaisiin konserttiperinteisiimme sisältyy adventtisunnuntain konsertti, joka on perinteisesti järjestetty Temppeliaukion kirkossa täydelle salille. Muita konsertteja on vuosittain yleensä 3-4, pienempiä esiintymisiä lukuisia.

Aktiivisuus

ja kisamatkat

Helsingin Laululla on aina jokin projekti käynnissä. Joko suunnittelemme matkaa ulkomaille kuorokilpailuun tai katselmukseen, tai valmistelemme kotimaassa jotain kiinnostavaa musiikillista projektia.

Syksyllä 2023 kuoron osallistuimme joululaulufestivaalille Bratislavassa. Kuorokilpailusta toimme kotiin hopeadiplomin! Matka oli upea kokemus, joka hitsasi porukkaamme jälleen kerran vielä enemmän yhteen. Bratislavan joulumarkkinoilla ja monenlaisissa joulukonserteissa pääsimme myös nauttimaan paikallisista herkuista ja eri puolilta maailmaa saapuneiden kuorojen upeista esityksistä.

Marraskuun alussa 2023 esiinnyimme Saima Harmaja -seuran konsertissa. Joulukuun alussa oli perinteinen adventtikonserttimme Temppeliaukion kirkossa – tällä kertaa sopivasti ”kenraaliharjoituksena” kisamatkaa varten. Joulun odotus -adventtikonsertissa kantaesitettiin uusi kuoroteos. Neitsyt Marian poika on osa Selim Palmgrenin kantaattia Armonlaakson laulu, joka on sävelletty Naantalin kaupungin 500-vuotisjuhliin. Uusi 8-ääninen kuorosovitus on Säde Bartlingin käsialaa.

Keväällä 2023 esitimme Säde Bartlingin säveltämän ja Veli-Pekka Hännisen kirjoittaman passiodraaman Samaan aikaan toisaalla yhdessä Sonor Ensemblen, Kilven Kuoron ja solistien kanssa Temppeliaukion kirkossa. Tämä esitys oli maailmanhistorian toinen – ensiesitys vuonna 2018 oli osa johtajamme Hanna Remeksen tohtorinväitöstä Sibelius-Akatemiassa. Kuoromusiikin kausikonsertit -sarjaan kuulunut konserttielämys sai hyvin positiivisen vastaanoton. Teos sopi erinomaisesti juuri Temppeliaukion kirkkoon.

Keväällä 2022 lauloimme yhdessä Kilven Kuoron ja Kamarikuoro SonorEnsemblen kanssa unkarilaisen Frigyes Hidasin poikkeuksellisen ajankohtaiseksi osoittautuneen sielunmessun Requiem for Peace. Kapellimestari oli unkarilainen Joszef Csikota ja orkesterina Helsingin Poliisisoittokunta

Erilaiset projektit rikastuttavat ja monipuolistavat kuoron ohjelmistoa, ja kilpailuihin osallistumiseen meitä ajaa halu kehittyä ja saada palautetta. Toki matkat ovat myös ihania yhteisiä juttuja! Yleensä syyskauden alkuun kuuluu myös Tallinnassa järjestetty kuoroleiri.

Kesällä 2019 teimme kisamatkan Saksan Wernigerodeen. Sitä ennen olemme käyneet mm. Itävallan Linzissä (2017) ja Espanjan Calellassa ja Barcelonassa (2014).

Vuonna 2020 olimme mukana johtajamme Hanna Remeksen viidennessä tohtorikonsertissa, joka koronarajoitusten vuoksi jouduttiin järjestämään Paavalin kirkossa ilman yleisöä. Yksi vuosien varrella mieleen painunut projekti on Toivo Kuula -projekti säveltäjän juhlavuonna 2018, jolloin esitimme Kuulan harvoin kuullun Stabat Materin yhdessä Kallion kantaattikuoron, Vokaaliyhtye Incanton, Moskovan konservatorion kamarikuoron ja Oma Orchestran kanssa Tommi Niskalan johdolla. Vuonna 2014 toteutimme meille merkittävän stadi-projektin, jonka myötä saimme lisää Helsinki-aiheisia lauluja, ja julkaisimme niistä levyn. 

Halu

kehittyä

Halua kehittyä tukee myös Helsingin Laulussa vahvalla sijalla elävä pienryhmätoiminta. Yhtyelaulu kasvattaa yksittäisen laulajan musiikillisia taitoja ja vastuunottoa. Yhtyelaulun rinnalla kuoroharjoituksen yhteydessä järjestettävät yksinlaulutunnit tukevat laulajien yksilöllistä kehittymistä. Kuoron laulunopettaja Margit Tuokko pitää aika-ajoin myös stemmojen laulutunteja. Näiden stemmalaulutuntien tehtävänä on hioa laulajien äänenkäyttöä yhtenäisempään suuntaan.

Lisäksi Helsingin Laulu kannustaa suorittamaan Sekakuoroliiton laulumerkkejä – tämäkin on omiaan kehittämään kvartettilaulua. Kuorosta löytyykin jo aimo liuta perusmerkin ja taitomerkin suorittaneita, ja muutama mestarimerkinkin rinnuksiinsa ansainnut laulaja!