Kuorokilpailut tuovat mukavaa jännitystä kuorolaisen elämään - Helsingin Laulu

Kuorokilpailut tuovat mukavaa jännitystä kuorolaisen elämään

Julkaistu: 

Kirjoittaja

Saila Poutiainen
altto

”Ja sitten me harjoitellaan tänä syksynä kuorokilpailua varten.” 

Tuolla lauseella vastasin ihmisten kuorokuulumistiedusteluihin syksyllä 2023. Tiedustelijoiden reaktio kuulumisiin oli yleensä ”vau” tai ”voi kun jännää”. Ja sitähän se oli! Osallistuimme joulukuun 2023 alussa Bratislavassa, Slovakiassa järjestettyyn kuorokilpailuun osana kansainvälistä Festival of Advent and Christmas Music

Suunnittelu alkoi jo vuonna 2021. Harkitsimme nimittäin Bratislavaan lähtemistä jo 2022, mutta pandemiasta palautuminen vaati suunniteltua enemmän aikaa. Osallistumisesta päätettiin kollektiivisesti: kilpailu kirjattiin vuoden 2023 toimintasuunnitelmaan ja lopullinen päätös tehtiin keväällä 2023. Kuoron hallitus selvitti ensin ohjelmistovaatimukset ja laski alustavan budjetin ja esitti kuoroyhdistyksen kevätkokouksessa suunnitelman kuorolaisille. Kokouksessa todettiin, että intoa riittää ja kesäkuussa 2023 kuorolaiset vahvistivat kukin sitovan osallistumisensa. Muutamalla poisjääneellä oli pääasiassa työesteitä. 

Kilpailu- ja konserttiohjelmistomme oli siis joulun ajan lauluja. Kilpailulaulut olivat (esitysjärjestyksessä) Heino Kaski (sov. Säde Bartling): Mökit nukkuu lumiset; Toivo Kuula: Rukous; Selim Palmgren (sov. Säde Bartling): Neitsyt Maarian poikaja Jouluaatto on nyt herttainen –suomalainen kansansävelmä P.J. Hannikaisen sanoin (sov. Merja Rajala)

Helsingin Laulussa on sekä kokeneita kilpailijoita että kilpailuensikertalaisia. Kysyin alttosiskoilta mikä kilpailumatkassa oli varsinaisesti jännää. Jääkööt vastaukset nimettömiksi. 

”Menomatka olisi voinut olla jännää, kun kuulin vasta perillä, että esiintymisasu kenkiä myöten pitää kisamatkoilla pakata aina käsimatkatavaroihin.” 

”Oli jännää, miten vähän tässä kilpailussa oli yleisöä. Konserttisaleihin ei oikein mahtunut edes muut kuorot kuuntelemaan.”  

”Kisapäivät oli yllättävän intensiiviset – kilpailuvedon lisäksi 3-4 pientä konserttia ja kolmet tosi intensiiviset ja hienot omat harjoitukset. Kisamatkoilla on muuten aina tosi hyvät harjoitukset.” 

”No kaikkein jännintä oli kyllä se alikulkutunneli hotellilta vanhaan kaupunkiin. Onneksi ei sattunut mitään.” (5 vastaajaa) 

”Jännä juttu, että kilpailussa joillakin kuoroilla oli pianosäestys. Se ei kyllä ole tavallista.” 

”En ole eläissäni nähnyt niin monta glühwein-vaihtoehtoa.”

”Meillä oli yksi uskollinen fani! Hän tuli kaikkiin esityksiimme ja asettui etupenkkiin ja tsemppas meitä ihan intona ja sanoi, että Suomi on paras (jännä juttu).” 

”Oli jännä nähdä misteliä puiden oksilla. Matkustimme maata pitkin ja misteliä näkyi muuallakin. Se on ehkä vähitellen tulossa Suomeen.” 

”Paikallisissa perinneruokaravintoloissa oli aika jänniä kasvisvaihtoehtoja.” 

Kilpailu meni hyvin! Esityksemme kilpailussa oli yksi syksyn parhaista. Kuorossa oli hyvä fiilis koko matkan ajan. Ja tulokset? Olimme sarjassamme kolmansia (jihuu!) ja saavutimme hopeadiplomin (jihuu!). 

Lue myös

Kuva Requiemin nuotista, alton stemma merkitty

Kohti sielunmessua

Marraskuussa 2021 keskellä joululaulujen harjoittelurupeamaa kuoronjohtajamme Hanna kertoi, että keväällä

Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn